projectes fotogràfics

Aquesta secció és una mostra de les meves inquietuds i tasques fotogràfiques. Alguns d'aquests projectes han acabat en publicacions, altres representen idees sobre les quals hi faig feina de forma habitual, unes vegades per ús comercial, altres senzillament per disfrutar amb la pràctica de la fotografia. 

Tots ells conformen el meu camí fotogràfic, així com un conjunt d'importants experiències.

Podeu veure la galeria relacionada fent clic sobre el nom de cada projecte.


Projecte que ha vist la llum l'octubre del 2021 en forma de llibre, editat per l'Ajuntament d'Alcúdia.

Un treball que m'ha ajudat a descobrir espais i racons relacionats amb l'extens patrimoni d'aquest increïble municipi.

I que m'ha permet, també, conèixer tot un conjunt de persones que viuen, cuiden i mantenen aquest important actiu d'Alcúdia.

Els aucells són els culpables (gràcies!) de la meva afició per la fotografia. Des de la dècada dels 80 vaig darrere d'aquestes fascinants criatures per intentar captar la seva vida fascinant, la seva preciosa estètica i, especialment la seva increïble capacitat per dominar el cel a través del vol.

En aquests anys, algunes de les imatges aconseguides han servit per a la publicació de llibres, exposicions, presentacions per els més joves, etc.

Un camí llarg, intens, amb moments fantàstics. I una tasca de difusió de la qual n'estic especialment satisfet.

Per jo l'encant de la fotografia en blanc i negre recau en el fet que ens permet, de forma instantània, una nova forma de veure el món. 

 Sortir amb la idea de fotografiar en blanc i negre implica una capacitat de "filtrar" (i eliminar) la percepció del color. 

 Així, no mostram el món com és, sinó com ho interpretam, amb una llibertat que agraesc especialment.

Mitjançant la tècnica anomenada refotografia, he combinat una col·lecció de fotografies antigues d'Alcúdia amb les equivalents d'avui en dia. El resultat permet descobrir els canvis, importants, que ha experimentat el municipi. 

La combinació de les dues versions s'ha fet mitjançant l'ús de Photoshop. Previament la tasca més important ha estat localitazar el punt de vista original i repetir la toma mantinguent una perspectiva el més propera posible a l'original.

Aquest treball pretén ser també un senzill homenatge als fotògrafs que, al segle passat, registraren amb les seves càmeres rudimentaries molts de moments de la vida quotidiana a Alcúdia. I també a totes les persones que han fet possible mantenir aquest petit tresor fins els nostres dies.

Les tosses, són un dels esdeveniments més característiques de la pagesia. 

Ubicat en diferents finques de la Serra de Tramuntana, aquest projecte em permet estar en contacte directe amb persones d'un món, el rural, que jo aprecii especialment. 

Tondre una ovella significa uns 90 segons de contacte directe, cos a cos, entre animal i homo. Tot el qui hi ha al voltant, des de la replegada de les ovelles fins a la seva alliberació, nues de la llana protectora de l'hivern, es converteix en un conjunt de fets i moments interessants. 

En acabar, el berenar ens junta al voltant d'una taula gran i generosa. Parlam, reim, contam qualque desbarat, però d'això no tenc fotografies (que es pugin mostrar).

Una feina d'anys per reunir un conjunt d'imatges que representin l'essència (des del meu punt vista) del hivern a Mallorca. 

Les tradicions, la naturalesa, les festes populars, la gastronomia, tots els fets que descriuen aquesta part de l'any on la nostra illa descansa i es recupera de l'estiu esgotador. Una tasca cristal·litzada en un preciós llibre (perdonau la poca humilitat, però ho sent així), publicat per Disset edicions a finals l'any 2020, ben enmig de la feresta pandèmia. 

Amb un company de luxe, com el meu estimat amic Miquel Rayó. I col·laboradors excepcionals com en Gabriel Janer Manila, Joan Mayol, Climent Picornell i Caterina Valriu fan d'aquesta obra un dels meus treballs més apreciats.

Les festes, com a expressió de la cultura més popular, són per jo una excusa perfecta per sortir amb la càmera. 

 Religioses o paganes, solemnes o desbaratades, sempre són un repte per captar aquell moment, fugaç, que representa l'essència d'unes festes que, a pesar de tot, es mantenen arrelades entre el poble mallorquí.

Com en el retrat de persones, els animals tenen el seu caràcter, les seves manies i una personalitat que podem intentar captar amb la nostra càmera. 

La seva vida és, en moltes ocasions, un reflex dels seus propietaris, persones de les quals depèn el seu benestar.